Øllen med det lange navn, RIBS

Øllen med det lange navn, RIBS

RIBS

Russian Imperial Bananasplit Stout kom jeg til at lave en gang i 2016 for første gang. Ikke som banana split, men den gang var det en mørk øl med hvede og Saaz humle, hvor jeg havde en flaske tilbage en gang i 2018 som smagte helt fantastisk. så den skulle da prøves igen. Desværre gik opskriften tabt i en online flytning af mit domæne, så derfor gik jeg i gang med at prøve at lave en ny. 

Da den blev brygget fik jeg fat på noget gær fra Fyn, fra en gut der havde lavet flere forskellige gær på Fru "Hansens" biers honning eller noget, hvor han havde en der skulle give noder af banan. Og tanken den gang var jo heller ikke at lave noget der minder om bananasplit.

KBS fra Founders Brewing er og var inspirationen til disse søde, mørke, fyldige og ofte stærke øl. Om de er Barrel aged eller bare fyldt med chokolade og kaffe.
Omnipollo, Mikkeler og ikke minds Amundsen fra Norge, de har nogle rigtig sjove og smagfulde øl. Feks en med brunost og vaffler :-) Nu er det jo sådan at jeg ikke kan lide at efterligne øl eller kopiere en mainstream øl. De er jo der allerede liksom. Så jeg vil meget gerne lave mine egne eller i det mindste min egen variant.

Så det var da jeg kom til at tænke på at lave en Bananasplit øl for det havde jeg ikke hørt om før og jeg synes faktisk at det er godt. Banana split er jo banan, vaniljeis og chokolade sauce. Så de smager skulle jeg jo måtte have med i min øl.

Chokolade er forholdsvis nemt i en øl, man kan bruge både chokolademalt og feks. kakaonibs, så det har jeg i min.
Også har man forskellige gær der giver noder af banan, men ikke meget dyb smag af banan. Så jeg har prøvet med bananchips, tørrede bananer, det synes jeg ikke fungerer. Så har jeg brugt banan sirup der giver meget sødme ergo mere alkohol. Jeg har så de sidste gange brugt banapuré.
Vanilje har jeg brugt vaniljesukker, vanilje og har sidste gang brugt økologisk vaniljepulver.

En dessert øl helt udenfor kategori, synes jeg, skal være fyldig og sød og stærk.
Derfor bliver den mæsket på en høj temperatur, giver mere sødme der gæren ikke kan spise (Ikke forgærbart). Min sidste Banana split ligger på 9%

For at få en fyldig øl skal man mæske en ca 10-15 minutter på 72-73 grader helt til sidst, jo mere grødet mæsken bliver jo bedre er det.

Tilbage til blog